Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Baykar İnsansız Hava Aracı Sistemleri tarafından milli ve yerli olanaklarla uçan araç geliştirildi. Cezeri olarak adlandırılan aracın ilk deneme testleri gerçekleştirilerek ilk testleri başarıyla tamamlamış oldu.

Baykar tarafından yapılan açıklamalara göre bu araç hava taşımacılığı alanında devrem yapacak özelliklere sahip olacak. Özellikle sağlık alanı ile askeri taşımalarda büyük bir lojistik destek sunacak. Yeni bir çehre oluşturmak için hazırlanan Cezeri yolcu ve kargo taşımacılığı alanında da aktif rol alması bekleniyor.

Bir uçan araba üretmenin temel amaçlarından birisi kara yolu taşımacılığı yanında alternatif bir alan oluşturmaktır. Kentsel Hava Taşımacılığı bu yeni alanın adıdır. Bu yeni konsept şehir merkezleri ile banliyöleri kapsayacak şekilde güvenli yolcu ve kargo taşımacılığı hizmetlerini sunar. Cezeri Uçan Araba bünyesinde bulundurduğu yapay zeka teknolojileri ile sağlık ve askeri alanda lojistik destek sunmaya hazırlanıyor.

Deneme testlerine tabi tutulan Cezeri tüm denemelerden başarıyla geçti. İlk testlerde güvenlik halatlarına bağlı şekilde gerçekleşen denemeler daha sonra halatsız bir biçimde gerçekleştirildi. İlk testlerinde 230 kilograma sahip ön prototiple birlikte 10 metre havalanma gerçekleştirildi. Böylelikle de 1.5 yıl sonra projenin somut ürünü denenmiş oldu. Cezeri Uçan Araba tamamen otonom bir sisteme sahiptir. Akıllı uçuş sistemine sahip olan araç, milli teknoloji hamlelerinin en güçlüleri arasındaki yerini alıyor.

Cezeri Uçan Araba Neler Sunacak?

Bu araç ismini sibernetik ve robotik biliminin öncü isimlerinden olan El-Cezeri’den alıyor. Artuklu Sarayı’nın başmühendisi, Cizreli bilim insanı Cezeri’nin çalışmaları bu proje üzerine ışık tutmuştu. Cezeri Uçan Araba, kavramsal tasarımla başlayan yolculuğuna daha etkin rol oynayarak devam edecek.

Bu araç ilk olarak 2019 yılının eylül ayında gerçekleştirilen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali ile tanıtılmıştı. Geniş kitleler tarafından ilgiyle karşılanan Cezeri Uçan Araba dış basında da oldukça fazla gündem olmuştu. Taşıdığı modern teknolojik altyapı ve sunduğu özellikler ile ülkemizin gelişimine katkı sunacak.

Bu aracın gelecekte kentsel ulaşım üzerinde köklü değişiklikler yaratması bekleniyor. Şehirlerdeki ulaşımın sıkışık ve zor olması, ilk olarak kritik alanlar başta olmak üzere birçok alanda Cezeri kullanımını geliştirecek. Baykar tarafından yapılan açıklamalarda aracın trafik sıkışıklığını en aza indireceği, trafik kazalarını önleyeceği ve hava kirliliğinin önüne geçileceği belirtildi. Acil sağlık hizmetlerinin sorunsuz bir biçimde yerine getirilmesi ve kargo hizmetlerinin gerçekleştirilmesinde Cezeri Uçan Araba üzerine birçok sorumluluk yüklenecek. Bu aracın yüksek risk taşıyan askeri alanlarda ikmal amaçlı olarak kullanılması da düşünülüyor.

Birçok alanda kullanılmak üzere geliştirilen Cezeri, kullanım açısından da kolaylıklar sunacak. Kullanmak için en az havacılık bilgisine ve en az teknik bilgiye sahip olmak yeterli olacak. Böylelikle kritik alanlarda hızlı ve etkin çözümler üretilebilecek. Örneğin, sağlık alanında kan ve organ nakli gibi çeşitli şekillerde kullanıldığında kolay kullanım özelliği oldukça iş görecek.

Cezeri Uçan Araba, teknik olarak 8 BLDC motor ve pervane çiftinden oluşuyor. Üstten pervane yapılı, tek koltuk bulunan ve döner kanada sahip bir hava aracıdır. Araç enerjisini elektrikten alır ve şarj edilebilir bataryaları bulunur. Yapay zeka teknolojilerinin içerisinde yer almasıyla birlikte gelecekte 100 km/s hıza kadar ulaşması hedefleniyor. Batarya teknolojilerinin gelişmesine de bağlı olarak uzun süreler havada kalabilecek. 2000 metre yüksekliğe ulaşarak 1 saatte 70-80 km arasında menzil kat etmesi hedefleniyor. Bu araç kumanda kolu, irtifa kolu, dokunmatik komuta ekranı, iki fiziksel buton ve iki anahtar ile birlikte kontrol edilebiliyor.