Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Tarım alanında üreticinin refah ve gelişimini yükseltmek amacıyla pek çok yeni gelişmeye imza atılıyor. Özellikle yerli ve milli teknoloji yatırımları sayesinde birçok yenilik sunulmuş durumda. Tarımsal alanda verimliliğin artırılması ve nitelikli üretim için modern teknolojik olanaklara ihtiyaç duyuluyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yönetilen çalışmalar sayesinde birçok gelişme yaşanıyor. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen projeler sayesinde tarımsal faaliyetler büyük oranda artış gösteriyor. Projelerde çiftçinin olanaklarının artırılması ve verimliliğin sağlanması konuları üzerinde duruluyor.

Tarım alanına yerli ve milli teknoloji hamlelerinin ortaya konulması ile gelişim sağlanmaya çalışılıyor. Son dönemde geliştirilen elektrikli traktör prototipi ile çiftçilerin en çok ihtiyaç duyacağı traktör ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. Bu traktörün 105 beygir gücünde, dört teker tahrikli ve manevra yapma özelliğine sahip olması hedefleniyor. Bu traktörün şarj süresinin 45 dakika olması ve tüm yazılımlarının milli olması, tarım alanında gelişmeler yaşanmasını sağlayacak. Özellikle çevre dostu ve düşük yakıt avantajı ile büyük kar elde edilmesi hedefleniyor. Bu traktörün yakın bir zamanda seri üretime geçmesi planlanıyor.

Tarımda Yeni Teknolojik Sistemler

Tarım alanında sadece mekanik anlamda değil aynı zamanda modern teknolojik sistemler ile de gelişme kat etmek önemlidir. Bu maksatla özellikle yapay zeka teknolojileri, elektronik uygulamalar ve Big Data sistemleri kullanılarak tarımsal üretim konusundaki artışın sağlanması hedefleniyor.

ASELSAN tarafından yapılan pek çok Ar-Ge çalışması ile akıllı tarım uygulamaları geliştirilmiş durumda. ASELSAN tarafından kullanılan insansız sistemler, haberleşme ağları ve otomasyon sistemlerinin tarım alanında kullanılması sayesinde tarımsal üretimde verimlilik artırılacak. Özellikle milli teknoloji kullanılarak tarımsa alanda daha çok kalkınma hedeflenmekte.

Otomatik Dümenleme Sistemi bu maksatla oluşturulan uygulamalardan bir tanesidir. Bu uygulamadaki ana amaç, tarımsal faaliyetler içerisindeki yakıt tüketimini en düşük seviyede tutmak ve aktif bir biçimde toprak işlemeyi sağlamaktır. Bu uygulama sayesinde dar ve zor alanlarda toprak işlemek daha kolay bir hal alacaktır. Bununla birlikte ilaçlama ve düzgün ekim olanağı da sunar. Otonom Dümenleme sayesinde istenilen alanda yeteri kadar gübreleme yapılabilir. Bu uygulama gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır kullanılıyor. Birçok avantajı olan bu sistem, yerli yazılımlar sayesinde ülkemiz çiftçileri tarafından daha yaygın biçimde kullanılabilecektir.

Buğday üretiminin büyük bir öneme sahip olduğu ülkemizde pek çok teknolojiyi kullanmak da şarttır. Özellikle buğdaya zarar veren etkenlerin önlenmesinde teknoloji büyük bir yer tutar. Geliştirilen Tahmin ve Uyarı Sistemleri sayesinde bitkilere zarar veren unsurlar için en uygun ilaçlama kontrolü sağlanabilir hale gelmiştir. Yapay zeka unsurlarına yer veren uygulamalar sayesinde tarımsal üretim alanındaki büyük zorluklar aşılabilmiştir.

ASELSAN iş birliği ile hazırlanan bir başka projede toprak kuraklık kontrolü, gübre ihtiyaçları, hasat vakitlerinin tahmini, verim hesabının yapılmasında bir uygulama başlatıldı. İHA ile Görüntü İşleme Temelli Hassas Tarım Uygulamaları ile tarımsal faaliyetler daha nitelikli bir hal alacak. Bu alanda yapılan bir başka çalışma ise otonom ilaçlama robotları olmuştur. İHA’lar üzerine yerleştirilecek çeşitli kameralar aracılığıyla hastalık bulaşmış alanların tespiti yapılacak. Konumu belirlenmiş olan alanlar milli teknoloji yazılımları ile oluşturulan otonom ilaçlama robotları ile düzenli olarak ilaçlanacak. Belirli bir program çerçevesinde sık sık kontroller gerçekleştirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından son dönemde uygulamaya geçen e-Çiftçi portalı sayesinde pek çok yararlı bilgi edinilebilecek. Her türlü tarımsal faaliyetler için gerekli olan destekler bu uygulama sayesinde kontrol edilebilecek. Mobil cihazlarla erişilen uygulama sayesinde çiftçilere zaman tasarrufu sağlanmış olacak.

One Reply to “Türkiye Tarımda Milli Teknoloji ile Yükseliyor”

  • Sancaktepe Halı Yıkama
    Sancaktepe Halı Yıkama

    Teşekkürler

Comments are closed.