18
Simit sarayı, günümüzde 6000 ‘den fazla çalışanı ile dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren bir zincir mağaza konumundadır. Fakat kuruluşu oldukça dikkat çekici zira yönetim kurulu başkanı Haluk Okutur yaptığı hatalardan ders çıkara çıkara simit sarayını kurdu. İstanbul ‘da kurulan simit sarayı o günlerde sadece 4 çalışanı ile hizmet vermekteydi. Gelin birlikte simit sarayının nasıl kurulduğunu ve o eşsiz girişimcilik örneğini birlikte inceleyelim.
Asla Vazgeçmeyin
Simit sarayı yönetim kurulu başkanı Haluk Okutur ODTÜ işletme mezunu. Her genç gibi tabi ki kendisi de gelecek kaygısı ile bu sektöre atıldığı biliniyor. O zamanlar yeni mezun olan bir genç olan Haluk Okutur nasıl para kazanabilirim diye oldukça düşünmüş. Başarısız bir girişimden sonra simit sarayını kurduğu biliniyor. Peki bu başarısız girişim neydi ve Haluk Okutur ‘a ne öğretti hiç merak ettiniz mi?
Haluk Okutur o dönemde alışveriş merkezilerinin bir çoğalması ile birlikte mahalle bakkallarının kepenk indirdiğini fark etti. Kendisine bir fikir gelmişti. Bu fikir kitapçık basıp mahalle bakkallarına dağıtmaktı. Mahalle bakkallarının nasıl ayakta kalacağını konu alan bu kitapçık işi pek olumlu gitmez. Zira bu hazırlık aşaması tam 8 yılını heba edecekti. Dağıtım işine çıktığında bakkalların yarısı çoktan kepenk indirmişti. Elinde kalan kitapçıklarla ortada kalan Haluk Okutur o dönem şunu anlamıştı. Ne yapacaksan zamanında yap vazgeçme!
Bu dönemden biraz hırpalanan Haluk Okutur farklı sektörlere yönelmişti. Bu sektörlerde edindiği bilgi ve tecrübe ile birlikte yeni girişimlere atılmaya karar vermişti. Uzun bir araştırma sonucunda simit işine girmeye karar verir. Hem fiyatının düşük olması ve çok fazla tercih edilmesi sebebiyle bu işe girmeye karar vermiştir. 2002 Yılına girdiğimizde kendisine simitçi açacak bir işlek dükkan aramaktadır. Uzun süren araştırmalar sonucunda tabi ki İstanbul ilinde karar verir.
Fakat işler yolunda gitmez çünkü İstanbul gibi bir yerde dükkan açmak oldukça maliyetli bir iş olduğunu anlar. Yakınlarından yardım isteyen Haluk Okutur herkes den olumsuz cevap alır. Hatta en yakınları bile onunla alay eder. ODTÜ Mezunu bir genç kalkıp simitçimi olacak derler. Bu söz onun ağrına gider fakat bir hayali vardır. Hayalinin peşinden koşmaya devam eder.
Arkadaşının ortağı olduğu bir kırtasiye dükkanının yanında boş bir dükkan vardır. Ne yapar ne eder o dükkanı arkadaşı ile birlikte tutar. Uzun gayretler sonucu simit sarayının temeli atılır. Fakat kısıtlı imkanlardan dolayı fırın oldukça küçüktür. Bu olumsuzluklardan dolayı uzun kuyruklar oluşur dükkan önünde. Şans artık ona güldüğünü anlaması geç olmayacaktır. Zira bu kuyruk herkes de en iyi simit onda söylentisi çıkarır ve müşterilerinin ardı arkası kesilmez.
Usta bulma sıkıntısı o dönem uzun süredir işsiz dolaşan Kenan Usta ile çözerler. Kenan Usta ile satışlar resmen patlar. Artık daha büyük bir yere geçmeğe karar verirler. Günümüzde kullanılan tesise geçiş sağlanır.
Sadece 4 kişi ile başlanılan bir iş artık Dünyanın en fazla mağazasına sahip olan şirketi konumdadır simit sarayı. Peki bu hikaye’ den anlayacağımız nedir sorusu şuan herkesin kafasında yer almaktadır. Eğer bir işe girişmek istiyor iseniz kesinlikle zamanında yapın ve size söylenen olumsuzluklara kulak asmayın. Hayallerinizin peşinden gitmeyi bırakmayın.

Web Master
Yorumlar
Çevirmenlik Yaparak Para Kazanmak
Mustafa DURNA’ya: Siteleri Etkileyen SEO Faktörlerini Sorduk.
Sen de mi? Ben de mi? Kara Ölüm Pandemi!
20 yaş altı sokağa çıkma yasağı olan herkese hosting bedavamı oldu?
WhatsApp Sözleşmesi